Derfor bør du overveje et flexlån

Søger du et billigt realkreditlån, kan det være en god idé at have flexlån med i dine overvejelser. Her kan du, i tilfælde af en lav rente, spare mange penge i forhold til et fastforrentet lån. Et flexlån kan bruges i stort set alle henseende, men benyttes oftest i forbindelse med større lån, hvilket typisk vil sige boligkøb eller ombygning.

Som regel indebærer et flexlån en 30-årig løbetid, hvor du kan låne op til 80 % af din boligs værdi. Kort sagt er et flexlån en lånetype med variabel rente, som derfor skal tilpasses på aftalte tidspunkter. Disse tidspunkter er du selv med til at bestemme, og kan for eksempel være hvert år, hvert tredje år eller sågar hvert tiende år. I perioderne imellem rentetilpasningerne, ligger din rente fast, hvilket betyder du også har en fastsat ydelse i disse perioder.

Fordele og ulemper ved et flexlån

Når du skal have optaget et større lån, kan det være svært at vælge imellem et fastforrentet og variabelt lån, da der er fordele og ulemper ved begge typer. Hvis man har is i maven, kan man mange gange få en lav rente ved et flexlån, men i modsætning til et fastforrentet har du ikke en garanti / forsikring for at renten ikke når et uhørt højt niveau. Derfor vælger mange også den sikre løsning med et fastforrentet lån, simpelthen fordi de ikke tør tage chancen.Hvis renten i en periode er lav, kan du dog med fordel vælge et flexlån. Det vil spare dig penge, eftersom dine ydelser derved bliver lavere end ellers. Omvendt kan renten i perioden naturligvis stige, hvilket vil betyde at den kan blive højere, end den rente du kunne have fået ved et fastforrentet lån. Fordelagtigt for dig er dog, at du ved hver rentetilpasning kan vælge at ligge lånet om, hvis du ikke mener markedet passer til et flexlån mere.

Typer af flexlån og afdragsfrihed

Der findes grundlæggende to typer af flexlån, nemlig et med variabel ydelse og fast løbetid, samt et med fast ydelse og variabel løbetid. Førstnævnte er mest udbredt, da man her fra start har fastsat en løbetid, hvorefter ydelserne svinger fra rentetilpasning til rentetilpasning. Lige omvendt er det med den anden type, hvor man fast ydelse, mens lånets løbetid varierer ved hver tilpasning. Et flexlån af denne type, kan dog maksimalt være med en løbetid på 30 år.

Herudover er det også muligt at få afdragsfrihed på dit flex lån, hvilket betyder at du på et 30-årigt lån, kan have 10 år med afdragsfrihed. Dette vil naturligvis gøre din ydelse højere i perioder uden afdragsfrihed, men omvendt også give luft i budgettet hvis dette bliver nødvendigt i trænge tider.